Feta przy grillu
Czas
15 min
2 porcje
Trudność
Składniki
- 2 steki z rostbefu „Uczta Qulinarna” Sokołów (ok. 300 g)
- olej do grillowania
- sól i świeżo mielony pieprz kolorowy
Sałatka:
- 1 garść mieszanki sałat
- 3 żółte pomidory
- 1 plaster arbuza
- 80 g sera feta
- 2/3 szklanki borówek
- 1 garść listków mięty
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz kolorowy
Przygotowanie
Pomidory kroimy w półplasterki. Z arbuza usuwamy pestki, a następnie miąższ kroimy w kostkę. Ser feta kroimy w kostkę.
Na półmisek wykładamy sałatę, pomidory, kostki arbuza i fety oraz borówki. Całość polewamy oliwą, oprószamy solą oraz kolorowym pieprzem i posypujemy listkami mięty.
15 minut przed grillowaniem mięso wyjmujemy z lodówki. Chwilę przed wrzuceniem steków na ruszt nacieramy je olejem i posypujemy solą oraz pieprzem. Mięso wykładamy na gorący ruszt i grillujemy z obu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru oraz pożądanego stopnia wysmażenia. Gotowe steki zdejmujemy z grilla i odstawiamy na kilka minut, aby „odpoczęły”. Podajemy z sałatką.
Inne przepisy