Grillowane warzywa z salsą

Czas
30 min
Trudność
Grillowane warzywa z salsą
Składniki
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce 
  • kilka pieczarek
  • 1 cykoria
  • sól, pieprz 


Salsa z czerwonej cebuli:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka miodu
  • 10 ml sosu sojowego
  • 10 ml octu balsamicznego
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy 1 łyżeczkę miodu, sos sojowy, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko razem mieszamy. 

Bakłażan, cukinię i papryki kroimy w plastry. Pieczarki i cykorię kroimy na pół. Warzywa posypujemy solą oraz pieprzem i wykładamy na ruszt. Grillujemy po 1-2 minuty z każdej strony. Podajemy polane salsą z czerwonej cebuli. Smacznego!

Inne przepisy