Królowa rusztu

Czas
20 min
2 porcje
Trudność
Królowa rusztu
Składniki
  • 2 mini sałaty rzymskie (oliwa z oliwek, sól)
  • 3 morele
  • 3 pomidory malinowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 nieduży pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 4 kiełbasy śląskie Sokołów
     
Przygotowanie

Pomidory kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Osuszamy je ręcznikiem papierowym (aby nasza sałatka nie stała się zbyt wodnista), a następnie kroimy w niedużą kostkę. Oliwki osuszamy i kroimy na plasterki, a cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Morele pozbawiamy pestek i kromy w kosteczkę. Z pęczka pietruszki odrywamy listki.

W szerokiej misce łączymy ze sobą pomidory, morele, oliwki, cebulę i listki pietruszki, a następnie całość polewamy wymieszaną oliwą z octem balsamicznym oraz odrobiną soli i pieprzem.

Umyte i osuszone sałaty rzymskie przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy solą, a następnie układamy na ruszcie lub patelni grillowej i pieczemy przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż się ładnie zarumienią.

Na talerzach układamy po dwie połówki grillowanej sałaty, a na nią wykładamy zawartość miski. Sałatkę podajemy z grillowaną kiełbasą śląską.

Inne przepisy