Lunchbox prosto z rusztu
Czas
20 min
2 porcje
Trudność
Składniki
Sałatka:
- 1 garść kiełków brokułu
- 3/4 szklanki suchego makaronu
- 2 kiełbasy śląskie Sokołów
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- 3 plastry świeżego ananasa
- 12 pomidorków koktajlowych
Dressing:
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 garść liści bazylii
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie miksujemy je blenderem, aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ponacinane kiełbasy, plastry ananasa oraz skropione olejem szparagi grillujemy przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Szparagi solimy po zdjęciu z rusztu, a następnie w zależności od długości dzielimy je na 2 lub 3 części. Ananasy kroimy na trójkąty, a kiełbaski w słupki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
W dużej misce łączymy wszystkie składniki. Następnie sałatkę przekładamy do lunchboxów.
Inne przepisy