Sałatka z kabanosami grillowymi

Czas
20 min
4 porcje
Trudność
Sałatka z kabanosami grillowymi
Składniki

Sałatka: 

  • 2 duże garście roszponki
  • 1/2 opakowania kabanosów grillowych o smaku jalapeno Sokołów
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 zielona papryka
  • nachosy do dekoracji

 

Dressing: 

  • 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 30 g awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, świeżo mielony pieprz
     
Przygotowanie

Wszystkie składniki dressingu miksujemy blenderem, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Gęstość sosu regulujemy olejem. Kabanosy kroimy ukośnie na kawałki około 1,5 cm długości, a następnie wrzucamy na patelnię. Smażymy je, co jakiś czas mieszając, przez około 5-6 minut, aż zaczną się rumienić.

Pomidorki przekrajamy na połówki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy ją w wąskie, krótkie paseczki. Na talerze wykładamy naprzemiennie roszponkę, kabanosy, kukurydzę, fasolę, pomidorki oraz paprykę. Całość polewamy dressingiem, a na koniec dekorujemy nachosami.

Inne przepisy