Sałatka z kabanosami grillowymi
Czas
20 min
4 porcje
Trudność
Składniki
Sałatka:
- 2 duże garście roszponki
- 1/2 opakowania kabanosów grillowych o smaku jalapeno Sokołów
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 zielona papryka
- nachosy do dekoracji
Dressing:
- 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
- 30 g awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Wszystkie składniki dressingu miksujemy blenderem, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Gęstość sosu regulujemy olejem. Kabanosy kroimy ukośnie na kawałki około 1,5 cm długości, a następnie wrzucamy na patelnię. Smażymy je, co jakiś czas mieszając, przez około 5-6 minut, aż zaczną się rumienić.
Pomidorki przekrajamy na połówki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy ją w wąskie, krótkie paseczki. Na talerze wykładamy naprzemiennie roszponkę, kabanosy, kukurydzę, fasolę, pomidorki oraz paprykę. Całość polewamy dressingiem, a na koniec dekorujemy nachosami.
Inne przepisy